Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Driehoeksmatrix

Hoi Wisfaq!
Zouden jullie me verder kunnen helpen bij de volgende vraag?

Er bestaat geen reële nxn matrix A zodanig dat A2 een driehoeksmatrix is waarvan het produkt van de elementen op de hoofddiagonaal strikt negatief is. Bewijs dit.

Alvast bedankt!

Rob
3de graad ASO - donderdag 13 november 2003

Antwoord

Hoi,

Voor elke vierkante matrix A waarbij A2 een driehoeksmatrix is, geldt det(A2)=det(A).det(A)=det2(A)0 (voor reële A). Omdat A2 een driehoeksmatrix is, is det(A2)=Õdi waarbij di het i-de diagonaalelement is.
Zodat Õdi0.

Er bestaan dus geen vierkante matrices waarvan het kwadraat een diagonaalmatrix is waarvan het product van de diagonaalelementen strikt negatief is.

Groetjes,
Johan

andros
vrijdag 14 november 2003

©2001-2024 WisFaq