Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking rechte evenwijdig met xz-vlak

Bepaal de vergelijking van de rechte a dewelke P(0,0,1/2) bevat, evenwijdig is met het xy vlak en de rechte b: 2x=y=(z-1)/2 snijdt.

De oplossingen zijn: 1) 2x-y = 0
2) z = 1/2

Ik weet echt totaal niet hoe je dit moet oplossen?

Maxim
3de graad ASO - woensdag 12 november 2003

Antwoord

Je hebt het over oplossingen (meervoud), maar de twee vergelijkingen die je geeft, zijn vergelijkingen van vlakken, die samen de lijn bepalen waar het om gaat.
(Net zoals de twee vergelijkingen
2x = y
en
y = (z-1)/2
die de rechte b bepalen).
Er is dus maar één oplossing.
Je zoekt dus twee vlakken waar de gezochte rechte a in moet liggen.
Snap je dat a in het vlak V moet liggen dat evenwijdig is met het xy-vlak en dat door P gaat?
Elk vlak dat evenwijdig is met het xy-vlak heeft de vergelijking van de vorm:
z = een constante
Ga maar na: van alle punten in zo'n vlak moet de z-coordinaat gelijk zijn.
Dit vlak V gaat door P, dus V heeft als vergelijking:
z = 1/2
Daarmee is al een van de twee vlakken gevonden.
Verder moet a de rechte b snijden.
Dat betekent, dat a in het vlak W moet liggen door P en de rechte b.
Weet je hoe je de vergelijking van zo'n vlak W bepaalt, als je een punt van W kent, en een rechte die er in ligt?
Hopelijk is dit voldoende.
succes.

Anneke
woensdag 12 november 2003

©2001-2024 WisFaq