Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 15729 

Re: Bewijzen rond matrices

Hallo,

Ik kom er nog steeds niet uit maar ik zal even laten zien wat ik al wel heb.

2) stel A=
|01|
|10|

en B=
|10|
|01|

AB=
|01|
|10| en dit is dan toch ook een symmetrische matrix?

3)
A=
|-2 0|
|0 -1|
Als ik het goed heb uitgerekend dan l=-1 of l=-2

B=
|3 2|
|3 3|
Als het goed is m=3+((Ö24)/2) of
m=3-((Ö24)/2)

A+B=
|1 2|
|3 2|
l=4 of l=-1

Als je l van A bij m van B optelt dan komt er niet 4 of -1 uit. Of zit ik er helemaal naast.

4)
Kan het kloppen dat er dit uitkomt?

xtAy=

|x1a11y1...x1a1nyn|
|. .|
|. .|
|. .|
|xnan1y1...xnannyn|

ytAtx=

|y1a11x1...y1an1xn|
|. .|
|. .|
|. .|
|yna1nx1...ynannxn|

Dus volgens mij is de bewering niet waar.

5)
A2=I

A=I2

Sorry dat het zoheeeeelveeel is!

Ilse
Student hbo - dinsdag 11 november 2003

Antwoord

2) Ja, inderdaad. Bij sommige beginmatrices klopt het toch wel, maar klopt het ook voor alle beginmatrices ?? Ik zeg nee ! En jij moet dan minstens één voorbeeld zien te vinden zodat het inderdaad niet klopt. (ps. met de eenheidsmatrices kom je er in dit soort gevallen niet !!!) Ik stuur je nog een keer terug om het zelf te proberen.
Tip: zet in de hoofddiagonaal allemaal verschillende getallen neer en buiten die diagonaal getallen die niet 0 zijn.
3) De manier klopt als een zwerende vinger :o)) Zelf even kijken of je die abc-formule goed hebt toegepast, heb het niet meer nagerekend.
4) Kijk even mee, ook de collega's (even annoteren of dit goed gaat).
Te bewijzen: xtAy = ytAtx.
Hierin zijn x en y vectoren oftwel matrices met één kolom. Bij de x ga je die transponeren. xt wordt dus een rij. A is een nxn matrix. Als je dan xtAy berekent (van achter naar voren) is naar mijn weten de uitkomst een 1x1 matrix. Dus slechts één getal.
Kijk nu eens naar (xtAy)t dat is volgens de regeltjes ytAtx maar omdat de uitkomst een 1x1 matrix is (xtAy)t ook gelijk aan xtAy waarme de stelling bewezen wordt.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 13 november 2003

©2001-2025 WisFaq