Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Haakjes weglaten

ik moet voor wiskunde haajes weg laten dus bijv.: y=3(4z+2)

kunnen jullie misschien uitleggen hoe dat moet, het liefst voor woensdag

marloe
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 11 november 2003

Antwoord

Hallo Marloes

Ik denk dat je haakjes moet wegWERKEN en niet weglaten
Het belangrijkst is dat je weet wat er staat
4z + 2 en dat 3 maal
Dus 4z+2 + 4z+2 +4z+2
Opgeteld geeft dat 12z + 6

Om het beter te bergijpen kun je bijv. voor z 10 nemen
Er staat dan 3x 42. Dat reken je uit door 3 x 40 te doen en 3x2 daarbij op te tellen
3 x40 =120 (=12 x 10) en 3 x 2 =6 . De uitkomst is dus 126

Een andere manier om het je goed voor te stellen is een rechthoek met als lengte 4z+2 en als breedte 3
Als je deze tekent (4z even kleuren) zie je dat je de rechthoek kunt spitsen in twee kleinere een met een oppervlakte van 3*4*z = 12 z en een met een oppervlakte van 3*2 =6 samen dus 12z+6
q16078img1.gif
Op wisweb staan allerlei programmaatjes waarmee je dit beter kunt begrijpen en ook oefenen:
Geometrische Algebra 2D nieuw
en
Geometrische Algebra 2D Odrachten 1

Ik ben benieuwd naar wat je ervan vindt

groetjes en succes

Zie www.wisweb.nl

gk
dinsdag 11 november 2003

©2001-2025 WisFaq