Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

3 vergelijkingen met 3 onbekenden

Beste.

Onderstaand opdracht hebben we getracht op te lossen. Echter blijven we verzeild geraken met te veel onbekenden zodat we niet een vergelijking krijgen met slechts één onbekende... Hopelijk is er een oplossing.

Vraag: wat is x, y en z? En welke methode?

(x-120)/0,1+(x-z)/14+(x-y)/4,5=0
(y-x)/4,5+y/0,1+(y-z)/7,7=0
(z-y)/7,7+(z-x)/14+(z+120)/0,1=0

Met vriendelijke groet

Lisa

lisa g
Student universiteit - dinsdag 11 november 2003

Antwoord

Als je niet weet wat rijreductie of determinanten zijn, is de methode die het minst uitleg vraagt, die van de substitutie:

Los een van de vergelijkingen op naar een van de onbekenden en verander dan in de andere vergelijkingen die onbekende door de oplossing die je hebt bekomen (waar de andere onbekenden dus nog in voor komen). Zo bekom je een stelsel met 1 vergelijking en 1 onbekende minder. Herhaal dit tot je 1 vergelijking in 1 onbekende bekomt. Los die op en werk nu in de andere richting om de 1 per 1 de andere onbekenden te bekomen.

Als het echt een oefening was over het oplossen van stelsels kijk je misschien best eerst nog eens in je cursus.

cl
dinsdag 11 november 2003

©2001-2025 WisFaq