Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wel en geen oplossingen

Hai mijn naam is Teddy en ik heb een vraag over het volgende stelsel

x1 + x2 + x3 = 2
-x1 + x2 + 2x3 = -1
x1 + ax2 + x3 = 0

Mijn vraag is:

Als a = 1 zijn er geen oplossingen. Maar hoe komen ze daaraan? En wanneer zijn er dan wel oplossingen?

Veel dank

Teddy
Student hbo - dinsdag 11 november 2003

Antwoord

Bereken de determinant. Die is nul voor a=1, wat er toe leidt dat er geen eenduidige oplossing is. Ofwel zijn er geen oplossingen ofwel oneindig veel en dat kan je enkel uitmaken door a=1 in te vullen in het stelsel.

Als de determinant niet nul is, is er juist een unieke oplossing.

cl
dinsdag 11 november 2003

©2001-2024 WisFaq