Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cirkel tekenen met de TI83

als ik de cirkel met vergelijking (x-1)2 + (y+2)2 = 9 wil tekenen met de TI83 dan moet ik toch 2 vergelijkingen ingeven:
Y = Ö(9-(x-1)2) +1
en Y = -Ö(9-(x-1)2) +1
Dan tekent de TI83 wel deze cirkel maar die tekent de 2 stukken niet aan elkaar, hoe kan ik dit oplossen?

h
2de graad ASO - dinsdag 11 november 2003

Antwoord

De stukken worden niet aan elkaar getekend omdat het rekentoestel slechts een eindig aantal punten berekent en die verbindt met lijnstukken. Helaas is het eerste van de punten dat het rekentoestel vindt dat voldoet aan de vergelijking niet helemaal het linkeruiteinde en omdat de de functie heel snel stijgt in die buurt, ligt het eerste punt dat wordt getekend zelfs vrij ver van het linkeruiteinde.

Jammer genoeg kan je in rechthoekigecoordinaten-modus niet kiezen hoe dicht de opeenvolgende punten die worden berekend moeten liggen. Een mogelijke oplossing is een parametervergelijking van de cirkel in te geven. Als je nog andere vergelijkingen moet ingeven in rechthoekige coordinaten, neem dan

x1(t) = t
y1(t) = wortel(9-(x-1)2)-2 (en niet +1 zoals jij zei)

voor de bovenhelft en

x2(t) = t
y2(t) = -wortel(9-(x-1)2)-2

voor de onderhelft. In parametermodus kan je met Tstep er wel voor zorgen dat er veel meer punten worden berekend. Door Tstep te verlagen kan je er voor zorgen dat de cirkelhelften beter aansluiten.

Verdere grafieken die je wil tekenen moeten dan ook in parametervorm worden opgegeven, maar als je weer x3(t)=t stelt, blijft de vorm van y3(t) dezelfde als die van de "y(x)" die je wil getekend zien, alleen met t ipv x

cl
dinsdag 11 november 2003

©2001-2024 WisFaq