\require{AMSmath} Symmetrieas sinusoīde Ik worstel met de volgende opgave:a) Toon aan dat de rechte x= 3p/2 een symmetrieas is van de sinusoļde y=sinxHier kan je dan stellen dat sin(3p/2 -x) = -cosx en sin(3p/2 - x= -cosxb)Bepaal alle evenwijdigen met de Y-as die symmetrieas zijn van y= sinxEn hoe moet je hierbij tewerk gaan? Kan iemand me hierbij op weg helpen?Mvg,Anne Anne 3de graad ASO - maandag 10 november 2003 Antwoord Hallo Anne,(a) Je moet aantonen dat voor iedere x geldt dat sin(3p/2-x) = sin(3p/2+x)Linkerlid:sin(3p/2-x)=sin(3p/2)cos(x) - cos(3p/2)sin(x)=-1.cos(x)-0.sin(x)=-cos(x)Je moet nu nog aantonen dat het rechterlid ook gelijk is aan -cos(x)b) omdat de periode van de sin(x) gelijk is aan 2p volgt uit a) dat x = 3p/2 + k.2pEr geldt echter ook dat sin(1/2p-x)=sin(1/2p+x)Dus voor alle symmetrieassen geldt: x = 1/2p+k.p wl maandag 10 november 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik worstel met de volgende opgave:a) Toon aan dat de rechte x= 3p/2 een symmetrieas is van de sinusoļde y=sinxHier kan je dan stellen dat sin(3p/2 -x) = -cosx en sin(3p/2 - x= -cosxb)Bepaal alle evenwijdigen met de Y-as die symmetrieas zijn van y= sinxEn hoe moet je hierbij tewerk gaan? Kan iemand me hierbij op weg helpen?Mvg,Anne Anne 3de graad ASO - maandag 10 november 2003
Anne 3de graad ASO - maandag 10 november 2003
Hallo Anne,(a) Je moet aantonen dat voor iedere x geldt dat sin(3p/2-x) = sin(3p/2+x)Linkerlid:sin(3p/2-x)=sin(3p/2)cos(x) - cos(3p/2)sin(x)=-1.cos(x)-0.sin(x)=-cos(x)Je moet nu nog aantonen dat het rechterlid ook gelijk is aan -cos(x)b) omdat de periode van de sin(x) gelijk is aan 2p volgt uit a) dat x = 3p/2 + k.2pEr geldt echter ook dat sin(1/2p-x)=sin(1/2p+x)Dus voor alle symmetrieassen geldt: x = 1/2p+k.p wl maandag 10 november 2003
wl maandag 10 november 2003
©2001-2024 WisFaq