Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rationale functies

opgave : zoek een rationale functie van de vorm y= (ax+b)/(cx+d) die x=-2 als verticale asymptoot heeft y=3 als horizontale asymptoot en snijpunt met de y-as is (0,-1)
Ik dacht dus y= 3x/(x+2) en snijpunt y-as is (0,-1) dus
f(0)=0 (invullen in voorschrift) en je moet -1 hebben
dus ik weet niet goed hoe ik verder moet en of ik juist bezig ben.
Hopelijk kunnen jullie me verder helpen bedankt , Nicky

nicky
3de graad ASO - maandag 10 november 2003

Antwoord

Een andere vragensteller zegt:

horizontale asymptoot y=3 dus 3x/x, want graad van de teller is graad van de noemer
je weet dan a = 3 en c=1
verticale asymptoot x=-2 dus in de noemer komt x+2 en d is dus 2 en dan vul je snijpunt y as in en bekom je b = -2
en dan krijg je y=(3x-2)/(x+2)

Als je dat begrijpt ben je er uit! Klopt dat?

WvR
maandag 10 november 2003

©2001-2024 WisFaq