Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De cosinusregel

b2+c2-2bc$<$a2$<$ b2+c2+2bc Dat zouden we moeten kunnen bewijzen mbv de cosinusregel. Is er iemand die ons hiermee verder kan helpen. Bedankt.

Stijn
2de graad ASO - maandag 10 november 2003

Antwoord

We gaan er even vanuit dat a,b,c zijden zijn van een driehoek. En we zeggen dat de hoek die zijden b en c een hoek maken van $\alpha$ tussen 0 en 180 graden.
De cosinusregel zegt dat a2 = b2 + c2 - 2bc cos$\alpha$.

Nou weten we dat cos$\alpha$ een waarde aan kan nemen tussen -1 en 1. De getallen -1 en 1 komen zelf niet voor want die horen bij hoeken van 0 en 180 graden, en dan heb je geen driehoek. Dan kan -2bc cos$\alpha$ een waarde aannemen tussen -2bc en 2bc. En dus neemt b2 + c2 - 2bc cos$\alpha$ een waarde aan tussen ...

FvL
maandag 10 november 2003

©2001-2024 WisFaq