Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verkeersdoorstroming

2a Een auto rijdt met een snelheid van 90 km per uur. Hoeveel meter legt de auto per seconde af?
antw: Dat is: 90km/h
90 x 360 = 32400 m/s

2b. De remweg W die een auto tijdens het remmen aflegt, kun je berekenen met de formule W=0,0075 V2 . Hierin is V de snelheid in meter per seconde. Bereken de remweg van de auto.

Deze kan ik nog wel

2c. De tijd die verstrijkt tussen het moment dat iemand ziet dat hij moet remmen en het tijdstip waarop hij daadwerkelijk het rempedaal indrukt heet de reactietijd. Laat met een berekening zien dar een auto bij een snelheid van 90 km/h en een reactietijd van 0,3 sec nog 7,5 meter aflegt.
antw: ????

2d. Geef een formule die de reactieafstand R in m uitrukt in de snelheid V in km/h bij een reactieafstand van 0,3 sec.
antw:?????

Wilt u me alstublieft hiermee helpen?

Lisett
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 november 2003

Antwoord

Als je een 'regeltje' wilt gebruiken, moet je natuurlijk wel zorgen dat je het regeltje goed onthoudt! Er was inderdaad iets met 3,6. Namelijk:

q16004img1.gif

Dus als je van km/uur naar meter/seconde wilt, zul je moeten delen door 3,6. Dus 90km/uur=25m/s. Je had wel kunnen zien dat 32400 m/s nooit kan kloppen, want 32400 m/s is namelijk al 32 km per seconde.

Maar ja, je weet hoe het gaat met leuke 'regeltjes'. Je vergeet het en dan doe je maar wat...

Ik zou het zo doen:
90 km/u = 90.000 m/u = 90.000/3600 m/s = 25 m/s, want:
1 kilometer = 1000 meter
1 uur = 3600 seconden
Hoef je geen regeltje te onthouden en gaat het toch goed...

Maar daar hadden we het niet over...

Hoeveel meter leg je af als je 0,3 seconde 90 km/uur rijdt?
Reken eerst 90 km/uur om in m/s. 0,3·25=7,5 meter

Als je V in km/uur neemt dan is de snelheid in m/s gelijk aan V/3,6 (zie boven). Hoe reken je dan vervolgens R uit? (zie boven)

Je formule wordt dus iets als R = ...·V/3,6
En dat kan je dan nog korter opschrijven... zou dat nu lukken?

WvR
maandag 10 november 2003

©2001-2024 WisFaq