Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische functie

wat is een logaritmische functie en wat een exponentiële? en waarvoor zijn ze nuttig in het dagelijkse leven?

nathal
3de graad ASO - maandag 10 november 2003

Antwoord

Logaritmische functies zijn functies van het type f(x) = glogx
Hierbij moet g positief zijn, maar tevens ongelijk aan 1. Bovendien moet x0 zijn.
Als we in plaats van f(x) schrijven y = glogx, dan is de betekenis ervan dat gy = x

Exponentiële functies (ook wel groeifuncties genoemd) zijn van het type y = ax.
Hierbij is a een vast positief getal.

De link tussen beide functiesoorten is dat de een het tegengestelde doet van de ander.
Bijvoorbeeld: 2log16 = 4 omdat 24=16

In het dagelijks leven komen beide bijvoorbeeld voor bij financiële berekeningen, met name als het over rente gaat.

MBL
dinsdag 11 november 2003

©2001-2024 WisFaq