Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spiraal van archimedes

Wat zijn de (eerste 5) snijpunten met de assen van de spiraal van archimedes?

Kathli
Student universiteit - woensdag 5 november 2003

Antwoord

De spiraal van Archimedes is een kromme lijn in een plat vlak, beschreven door een punt P dat zich op een lijn door een punt O vanuit O beweegt, terwijl die lijn om O wentelt.
In poolcoördinaten (r,f) is de vergelijking r = af, waar r = OP, f de hoek tussen OP en een vaste lijn door O en a een constante.

q15870img1.gif

In de tekening heb ik a=1 genomen. Het is dan niet moeilijk de coördinaten te vinden..., maar ook bij a kan je vast wel iets zeggen over coördinaten van de snijpunten met de assen...

Zie Spiral of Archimedes

WvR
woensdag 5 november 2003

Re: Spiraal van archimedes

©2001-2024 WisFaq