Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk oplossen door vergelijking op te stellen

Hallo,

Ik heb hier een vraagstuk waar ik niet uitkom...: Twee getallen hebben als som 80. Het derde van het eerste getal en het vierde van het tweede getal hebben als som 40. Welke twee getallen zijn dit?

Alvast bedankt,

Marc

Marc H
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 5 november 2003

Antwoord

1) twee getallen hebben als som 80 vertaal je door x getal 1 en y getal 2 te stellen, en dan te eisen dat x+y=80 moet zijn.
2)Het derde van het eerste getal (=x/3) en het vierde van het tweede getal (=y/4) hebben als som 40 vertaal je door devolgende vergelijking: x/3 + y/4 = 40


Dit geeft je twee verschillende voorwaarden voor x en y. Dit stelsel kan je gemakkelijk oplossen (in ) met de (waarschijnlijk) gekende methodes.


Koen Mahieu

km
woensdag 5 november 2003

©2001-2025 WisFaq