Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele vergelijking

ik kom er niet uit
2x=44x+6

Knijn
Student universiteit - woensdag 5 november 2003

Antwoord

Hoi,

2x=44x+6
2x=(22)4x+6
2x=28x+12
x=8x+12
x-8x=12
-7x=12
x=-12/7

of als je graag met logaritmes werkt,
log(2x) = log(44x+6)
x·log(2) = (4x+6)·log(4)
(Je zou ook nu al het rechterlid als log(2) kunnen schrijven, maar het kan ook zo)
x·log(2)=4x·log(4)+6·log(4)
x·log(2)-4x·log(4)=6·log(4)
x·log(2)-4x·log(22)=6·log(4)
x·log(2)-8x·log(2)=6·log(4)
-7x·log(2)=6·log(4)
x=(6·log(4))/(-7·log(2))
x=(6·log(22))/(-7·log(2))
x=(12·log(2))/(-7·log(2))
x=-12/7

Davy
woensdag 5 november 2003

©2001-2024 WisFaq