Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Indexen en percenten

Beste,

Ik zit verwikkeld in volgende discussie.

Stel ik heb een product met een marktaandeel van 0,50 % in jaar 1. In jaar 2 heeft dat product een marktaandeel van 1,25%.

Kunnen we dan stellen dat het marktaandeel gegroeid is met 150% ((1,25 - 0,50)/0.50)) of gestegen is met 1%? Kan je zomaar een % daling of stijging berekenen van een percentage?

Mag ik een index maken van percenten? Of kan dit alleen bij absolute waarden?
Stel: 0,5% = 100 dus index = (1,25%/0,5%)*100 = = 250
Mag die 250 dan nog omgezet worden in %? Want dan is de uitkomst 25000%

Welke van de bovenstaande redeneringen zijn/is correct en waarom? Waar moet je op letten bij het beoordelen van indexen en %?

Jean
Iets anders - donderdag 30 oktober 2003

Antwoord

Dat is inderdaad een dubbelzinnigheid waar veel tegen gezondigd wordt. Niet dat er een eenduidig "juiste" redenering bestaat, maar het moet wel duidelijk zijn uit de context wat er bedoeld wordt en dat is niet altijd zo in de media.

Ter verduidelijking voor andere lezers: jouw opmerking slaat dus op de onduidelijkheid in

1kg naar 2kg
- stijging met 1kg
- stijging met 100%

dus

1% naar 2%
- stijing met 1% [?]
- stijging met 100% [?]

In het tweede deel van je vraag sla je de bal even mis.
Als 0,5% = 100 dan is 1,25% = 250. Punt uit.

cl
donderdag 30 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq