Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten functie

Opgave:
f(x)= Öx + 2x -1
Er zou slechts 1 nulpunt zijn: x= 1/4 waarom valt het andere nulpunt die je kan berkenen met de D weg?

f(x)= Ö[(x2-3x+2)/(x2-4)]
waarom is hier het nulpunt enkel x=1 ?

f(x)= Ö(x2-3x+2)/Ö(x2-4)
waarom heeft deze functie geen nulpunten??

Kan iemand me dit uitleggen aub?

Anne
3de graad ASO - woensdag 29 oktober 2003

Antwoord

1) Ö(x) = 1-2x
Als je dit kwadrateert en oplost bekom je inderdaad ook een oplossing x=1. Stop die eens in de originele vergelijking: klopt niet! Öx is altijd positief en 1-2x is voor x=1 negatief. Door het kwadrateren is dat onderscheid even weggevallen. Goeie raad: stop de gevonden nulpunten altijd eens terug in de functie ter controle

2-3) Hier kan over gediscussieerd worden. Waarschijnlijk wordt er bedoeld dat x=1 stoppen in de laatste functie zinloos is aangezien Ö(12-4) dan niet bestaat.

cl
woensdag 29 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq