Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vereenvoudigen

Gegeven:
(x+1)3 + 3x(x+1)2

Antwoord:
(x+1)2 . (4x+1)

Kunt u mij uitleggen hoe te komen tot deze vereenvoudiging.

Dank u
Groet Dick.

de Voo
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 29 oktober 2003

Antwoord

Beste de Voogt,

Begin met het uitvermenigvuldigen (haakjes wegwerken) van het gegeven. Ik neem aan dat je dit nog kan, en dus zelf ook op:
4x3+9x2+6x+1
Kan komen.

Vervolgens moeten we dit dus eigenlijk ontbinden in factoren. Ofwel schrijven als (a+x)(b+x)(c+x).
Er moet dan tevens gelden dat als:
(a+x)(b+x)(c+x)=0 dan a+x, b+x of c+x nul is.
Het is makkelijk in te zien dat -1 een oplossing is:
4·(-1)3+9·(-1)2+6·(-1)+1=0
Dus een van de drie termen moet wel x+1 zijn.
Nu kunnen we 4x3+9x2+6x+1 delen door x + 1
Dat geeft:
4x2+5x+1
Ofwel:
4x3+9x2+6x+1 = (x+1)(4x2+5x+1)
Nu zie je misschien wel dat ook bij 4x2+5x+1=0, -1 een oplossing is, dus opnieuw delen door x+1 geeft, 4x+1
En geldt er dus:
4x2+5x+1 = (x+1)(4x+1)
Maar dus ook:
4x3+9x2+6x+1
= (x+1)(4x2+5x+1)
= (x+1)(x+1)(4x+1)
= (x+1)2(4x+1)

Hopelijk begrijp je het zo.

Een mede-beantwoorder merkte ook de volgende oplossing op:
Misschien is het eenvoudiger te constateren dat beide termen van de gegeven som de factor (x+1)2 bevatten.
Deze buiten haakjes brengen levert:
(x+1)2(x+1+3x)=(x+1)2(4x+1).

Ligt waarschijnlijk inderdaad wat meer voor de hand :D

M.v.g.
Peter

PHS
woensdag 29 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq