Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide

Hallo,
Gevraagd wordt de afgeleide van: f(x) = 16 ln x+x2-12x+11. Zelf kom ik op: f'(x) = 16/x +2x-12. Om nu de extremen te vinden wordt geadviseerd om de afgeleide in de vorm
2(x-...)(x-...) = 0 te schrijven. Dit heb ik gedaan door elke term van de afgeleide te vermenigvuldigen met x zodat ik krijg 2(x-2)(x-4)= 0Þx=2Úx=4.
Vragen: Is de afgeleide goed en mag ik iedere term zomaar met x vermenigvuldigen ???
Groet,
Dirk

Dirk
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 28 oktober 2003

Antwoord

De afgeleide zelf mag je natuurlijk niet zomaar met x vermenigvuldigen maar als het neerkomt op het bepalen natuurlijk wel. Wel even opletten als je zou bekomen dat x=0 een nulpunt is: dat moet je dan eerst even checken in de oorspronkelijke vergelijking, om er zeker van te zijn dat je dat nulpunt niet hebt verkregen door vermenigvuldiging met x. En voor de rest ziet alles er prima uit

cl
dinsdag 28 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq