Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 15563 

Re: Vergelijkingen in Vraagstukken

Hier ben ik terug
Ik wil jullie heel heel veel bedanken dat jullie zo vlug hebben gereageerd, nu zie ik tenminste het bos door de bomen. Hier heb ik mijn oplossing gemaakt!

a) x2+(x+1)2=841
x2+(x2+2.x.1+12)=841
x2+x2+2x+1=841
2x2+2x+1=841
2x2+2x+1-841=0
2x2+2x-840=0

D=b2-4ac
=22-4.2.(-840)
=4+6720
=6724
ÖD=82
x1=-b-ÖD/2.a
=-2-82/4
=-84/4=-21
x2=-b+ÖD/2.a
=-2+82/4
=80/4=20
Antw.=(-21)2+202=841 dus het is -21 en 20

b)x+1/x=2
x.x+1/x.x-2.x=0
x2+x-2x=0
x2-x=0
x2-x+0=0

D=b2-4ac
=(-1)-4.1.0
=1
ÖD=1

x1=-b-ÖD/2.a
=1-1/2
=0/2
x2=-b+ÖD/2.a
=1+1/2
=2/2=1

Nog eens heel veel bedankt!

Steven
3de graad ASO - dinsdag 28 oktober 2003

Antwoord

a) Waarom schrijf je ineens -21? Je vindt dat x=20, en de onbekende getallen hadden we toch x en x+1 genoemd? 20 en 21 dus.

b) Hier ga je de mist in. De tweede regel moet zijn x2 + 1 - 2x=0. Dat kan je trouwens meteen factoriseren als (x-1)2=0 zodat je meteen ziet dat x=1 het enige nulpunt is.

cl
dinsdag 28 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq