Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen hoeken van piramide

Wij moeten een piramide maken van plexiglas dat 5mm dik is plat zijn de 4 driehoeken 12.5 cm alle kanten gelijk.Als dit tot een piramide gemaakt word moeten er schuine hoeken aan alle 3 de hoeken gevijld worden om de buiten en binnen kant aan te laten sluiten, in hoeveel graden moeten die hoeken gevijld worden?

simone
Iets anders - zondag 17 februari 2002

Antwoord

Kijk eens naar dit plaatje en noem de hoekpunten van de blauwe driehoek A, B en C.


Jij wilt weten hoeveel graden B is.

De afmetingen van de piramide (=tetraeder) zijn hier niet van belang, dus stel AC = 1 (dan zijn alle zijden van de tetraeder gelijk aan 1).
Met de stelling van Pythagoras vind je:
AB=BC=(3/4).
Met de cosinusregel:
AC2=AB2+BC2-2·AB·BC·cosB
1 = 1,5 - 1,5cosB
cosB = 1/3
B 70,5°

Je moet dus de zijden van de driehoeken afvijlen onder hoeken van (ruim) 35 graden.

jr
woensdag 20 februari 2002

©2001-2024 WisFaq