Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som- en verschilformules

Wij vroegen ons af wat de som- en verschil regel waren bij de goniometrie. We hebben al iets gevonden en vragen ons af of dat iets met deze regel te maken heeft. De volgende formules hebben we gevonden:

cos(a+b)=cos(a)cos(b)-sin(a)sin(b)
cos(a-b)=cos(a)cos(b)+sin(a)sin(b)

sin(a+b)=sin(a)cos(b)+cos(a)sin(b)
sin(a-b)=sin(a)cos(b)-cos(a)sin(b)

We hopen dat jullie nu weten wat we bedoelen, want we komen er niet echt uit wat die formulen precies inhoudt.
groetjes

R,R&R
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 16 februari 2002

Antwoord

Dit zijn inderdaad de som- en verschilregels van de goniometrie.
Je kan ze gebruiken om de verhoudingen van de som (of het verschil) van twee hoeken te berekenen.
Voorbeeld.
a=30, b=45 (in graden).
Dan is cos(75) = cos(30)cos(45)-sin(30)sin(45), enz.

dk
zondag 17 februari 2002

©2001-2024 WisFaq