Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het oplossen van een vergelijking met wortels

Hoe kan ik het volgende oplossen (de x-waarden vinden) van deze twee viekantswortels boven elkaar?

Ö(1+Ö(x4-x2)) = x-1

Zouden jullie me hierbij kunnen helpen?

Mvg,

Anne
3de graad ASO - zondag 26 oktober 2003

Antwoord

In het algemeen probeer je bij dit soort vergelijkingen van die wortels af te komen! Dit kan meestal wel met kwadrateren. Daarbij moet je wel uitkijken en altijd aan het eind controleren of de gevonden oplossingen wel aan de gegeven vergelijking voldoen.

Ö(1+Ö(x4-x2))=x-1
Eerst maar eens links en recht kwadrateren:
1+Ö(x4-x2)=(x-1)2
1+Ö(x4-x2)=x2-2x+1
Ö(x4-x2)=x2-2x
Gaan we weer links en rechts kwadrateren
x4-x2=(x2-2x)2
x4-x2=x4-4x3+4x2
-x2=-4x3+4x2
4x3-5x2=0
x2(4x-5)=0
x2=0 of 4x-5=0
x=0 of 4x=5
x=0 of x=11/4

x=0 voldoet niet, want rechts staat er dan 0-1=-1 en dat kan niet... en 11/4 voldoet ook niet. Vul maar in... dus geen oplossing.

WvR
zondag 26 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq