Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het delen van breuken

Hallo!
Ik doe 2ejaars Pabo en ik heb dinsdag een toets Eigenvaardigheid rekenen. Het is erg belangrijk dat ik die toets haal voor mijn Prop. Nu kom ik niet uit de volgende som.

2842/3 : 4 =

Wat is een handige rekenregel om deze som uit te rekenen zonder rekenmachine.

Ik hoop dat iemand me kan helpen!

Alvast bedankt!
Groetjes Birgit

Birgit
Student hbo - zondag 26 oktober 2003

Antwoord

Je zou eens kunnen beginnen om 284 te delen door 4. Dat zal wel lukken, neem ik aan. Blijft over 2/3 delen door 4.

2/3=8/12
8/12 gedeeld door 4 is 2/12=1/6, zodat je uiteindelijk uitkomt op 711/6.

Een veel gebruikte 'truuk' of rekenregel is dat delen door een getal hetzelfde is als vermenigvuldigen met het omgekeerde.

2842/3:4=2842/3×1/4=712/12=711/6

..en dat is (in dit geval) eigenlijk een ietwat omslachtig.

WvR
zondag 26 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq