Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide bepaling met probleem min-teken

Bij het bepalen van de afgeleide maak ik constant de fout met het min-teken. Gelieve een volledige beschrijving van de uitwerking voor onderstaande voorbeelden te geven opdat dit kan bijdragen tot verbetering van het snap-vermogen van deze soort. Thanks,

(6:x4) + (2/x)

en

(6x/x2)+(Öx)

John
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 25 oktober 2003

Antwoord

Je moet de rekenregels voor machten gebruiken bij dit soort opgaven:
1:xa=x-a en Öx=x1/2

1)
f(x)=6:x4+2/x=6x-4+2x-1 =
f'(x)=-24x-5-2x-2
=-24:x5-2:x2

2)
g(x)=(6x/x2)+Öx=6x-1+x1/2
g'(x)=-6x-2+1/2x-1/2=
-6/x2-1/(2Öx)

hk
zaterdag 25 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq