Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoeveel cement moet er in deze paal?

Wie kan mij zeggen hoeveel cement er in de volgende paal moet. De paal is 7.20 lang, rond en heeft een doorsnee van 17cm. Graag zou ik ook willen weten hoe U dat heeft berekend, dan kan ik het de volgende keer misschien zelf.
Ik ben echt een leek, heb weinig technisch onderwijs genoten, dus mijn dank is groot als een techneut mij hierbij zou kunnen helpen. Bij voorbaat dank.

lyda v
Iets anders - zaterdag 25 oktober 2003

Antwoord

Je kunt de paal opvatten als een cilinder. De inhoud van een cilinder bereken je met de formule:

Inhoud = G × h, waarbij:
G: oppervlakte van het grondvlak
h: hoogte

Het grondvlak bij een cilinder is een cirkel. Hier kan je de oppervlakte berekenen met de formule:

Opp.(G) = 1/4 × p × d2, waarbij:
d: diameter

Nu, daar gaan we. We gaan rekenen in decimeters. We krijgen dan straks een antwoord in dm3 oftewel in liters.

Gegeven:
d = 1,7 dm
h = 72 dm

Opp.(G) = 1/4 × p × 1,72 = 2,27 dm2
Inhoud = 2,27 × 72 = 163,4 dm3 = 163,4 liter

Zou het zo lukken?

WvR
zaterdag 25 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq