Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte

Geachte heer/mevrouw,

Tijdens mijn werk ben ik tegen gekomen met het bepalen van de oppervlakte van een nagenoeg kwart cirkelsegmenten waarvan ik het boog (gebogen gedeelte) niet weet, maar wel de straal. Kunt u mij een formule opgeven om soort gelijke figuren te bepalen?

Met vriendelijke groet,
dhr J. Felicia

J. Fel
Student hbo - woensdag 22 oktober 2003

Antwoord

Hoi,

Het gaat om cirkelhoeken met een straal R en onderspannende hoek a (in radialen: volle cirkel: a=2p, kwart cirkel: a=p/2, x graden komt overeen met x.p/180 radialen).

De booglengte is L=a.R (check: volle cirkel heeft omtrek L=2pR)
De oppervlakte is S=a.R2/2 (check: volle cirkel heeft oppervlakte S=2p.R2/2=pR2)

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 23 oktober 2003

©2001-2025 WisFaq