Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs modulo rekenen

Beste mede-beantwoorders,
Ik ben bezig met een bewijs voor de truc van deelbaarheid van getallen te testen, heb het volledig af, op een klein puntje na. Ik maak gebruik van het feit:
(a·b) mod y = (a mod y) · (b mod y)
maar wil dit natuurlijk ook nog graag bewijzen. Om de een of andere reden kwam ik hier niet uit.
Hopelijk weet een van jullie het.

M.v.g.
Peter

Peter
Docent - woensdag 22 oktober 2003

Antwoord

Een tip:
schrijf
a mod y = a + k·y,
en
b mod y = b + m·y
waarbij k en m gehele getallen zijn.
Dan moet het wel lukken.
succes!

Anneke
woensdag 22 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq