Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gemiddelde

Wat is het verschil tussen gemiddelde en het rekenkundig gemiddelde en zijn er nog meer soorten gemiddelde.

Saskia
Student universiteit - maandag 20 oktober 2003

Antwoord

Hallo,

in 't algemeen wordt met "gemiddelde" het rekenkundig gemiddelde bedoeld.

Wat een gemiddelde juist is, kan je lezen op volgende link
Het rekenkundig gemiddelde gebruik je als je het gemiddelde zoekt van waarden die je optelt.

Maar er zijn nog heel wat andere soorten

Het gewogen gemiddelde
Een gewogen gemiddelde is in principe een veralgemening van een rekenkundig gemiddelde. Alleen hebben alle waarden xi hier een zekere wegingsfactor wi zodat het gewogen gemiddelde gelijk is aan: åni=1 wixi met åni=1wi=1.

Het rekenkundig gemiddelde is hier een bijzonder geval van met elke wegingsfactor wi=1/n

Harmonisch gemiddelde
Een voorbeeld van een reeds behandelde vraag:
Meetkundig gemiddelde
Wordt gebruikt als je grootheden met elkaar moet vermenigvuldigen vb. de gemiddelde zijde van een rechthoek met lengte 9cm en breedte 4cm is 6cm. Nl oppervlakte rechthoek = 36 cm2 = (6cm)2
Root Mean Square= Wortel uit gemiddelde van de kwadraten
Je kan ook op Google eens zoeken op gemiddelde en mean.

Trimmed mean
Met als speciale gevallen:
  • de mediaan waarbij je 100% weghaalt
  • het rekenkundig gemiddelde waar je 0% weghaalt.
Bedankt Jan.

Els
maandag 20 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq