Algebra Analyse Bewijzen De grafische rekenmachine Discrete wiskunde Fundamenten Meetkunde Oppervlakte en inhoud Rekenen Schoolwiskunde Statistiek en kansrekenen Telproblemen Toegepaste wiskunde Van alles en nog wat
\require{AMSmath}
Bijzonderheden van parabolen en hyperbolen
Gegeven: $\eqalign{H:\frac{x^2}{4}-y^2=1}$ $L: y=x^2-8$ Gevraagd: Maak een schets en geef alle bijzonderheden. Ik begrijp de vraag niet omdat ik eigenlijk niet de beschikking over b hebt, maar ik neem aan dat deze niet mee doet? Hoe moet ik in deze situatie het brandpunt oplossen. En punt p bepalen?
mattin
Student hbo - zondag 19 oktober 2003
Antwoord
Beste Mattin, Je hebt hier te maken met een hyperbool (H) en een parabool (L). Hieronder staat een uitgebreide uitwerking van je vraag.Hyperbool H: x2 /4 - y2 = 1 beschrijft een hyperbool. We zouden hier de volgende wat algemenere vergelijking van een hyperbool kunnen bekijken: (x2 /a2 ) - (y2 /b2 ) = 1asymptoten Daarvan hebben de scheve asymtoten de volgende vergelijkingen: ay = bx en ay = -bx Zie ook Ellipsen en hyperbool voor een andere algemene vergelijking.In jouw geval kun je dus eigenlijk zeggen dat b2 =1 dus b = 1 want x2 /4 - y2 = 1 x2 /4 - y2 /1 = 1 a2 = 4 dus a = 2 asymptoten: y = 1 /2 x en y = -1 /2 xBrandpunten In Brandpunten van een hyperbool wordt uitgelegd hoe je de brandpunten en excentriciteit van de hyperbool kunt vinden. De brandpunten liggen in (c,0) en (-c,0) waarbij c2 =a2 +b2 De verhouding c/a wordt de excentriciteit van de hyperbool genoemd. Voor jouw hyperbool geldt dus dat: c2 = 4+1 = 5 dus de brandpunten liggen op (√5,0) en (-√5,0) De excentriciteit is 1 /2 √5Raaklijnen Meer over raaklijnen en hyperbolen kun je vinden bij de volgende antwoorden:En je vindt ook nog meer op:Parabool L: y = x2 - 8 beschrijft een parabool. Deze functie lijkt erg op een 'standaard' parabool : y = x2 . De gegeven functie wordt dan als het ware 8 naar beneden verschoven. De symmetrie-as van deze parabool is dan ook de y-as en de top ligt op (0, -8) Wil je meer weten over parabolen, kijk dan ook eens bij het volgende antwoord:Snijpunten Interessant is misschien nog om naar de snijpunten van de functies met de y-as en x-as te kijken. Of de snijpunten van deze functies.Snijpunten met de x-as H: x2 /4 - y2 = 1 y = 0 $\to$ x2 /4 = 1 $\to$ x2 = 4 $\to$ snijpunten (2,0) en (-2,0) L: y = x2 - 8 y = 0 $\to$ 0 = x2 - 8 $\to$ x2 = 8 snijpunten (2√2,0) en (-2√2,0)Snijpunten met de y-as H: x2 /4 - y2 = 1 x = 0 $\to$ -y2 = 1 geen snijpunten L: y = x2 - 8 x = 0 $\to$ y = -8 snijpunt (0,-8)Snijpunten van H en L H: x2 /4 - y2 = 1 L: y = x2 - 8 Bedenk dat een snijpunt van deze twee functies aan beide vergelijkingen moet voldoen. Als we L omschrijven vinden we: y + 8 = x2 (1) Als we H omschrijven vinden we: x2 - 4y2 = 4 (2) Vullen we (1) in (2) in dan vind je: y + 8 - 4y2 = 4 Hieruit kun je y oplossen door de abc of wortelformule te gebruiken. De tekening kan je helpen om te controleren of je antwoorden correct zijn.
gm
zondag 19 oktober 2003
©2001-2024 WisFaq