Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Optellingsformules en verdubbelingsformules

Ik weet niet hoe ik aan de volgende oefening moet beginnen:

Bewijs, op voorwaarde dat de vermelde goniometrische bestaan en dat de noemers verschillen van nul:

cos4x + sin4x = 1 - 1/2sin2x

(We moeten beginnen in het linkerlid en zo uitwerken dat we het rechterlid uitkomen)
Alvast bedankt

Evelie
3de graad ASO - vrijdag 17 oktober 2003

Antwoord

tel in het linkerlid 2*sin2x*cos2x op en trek dat weer af.
Dan krijg je:

cos4x + 2*sin2x*cos2x + sin4x - 2*sin2x*cos2x
Door merkwaardig product is dit gelijk aan
=(cos2x+sin2x)2 -2*sin2x*cos2x
=1-2*sin2x*cos2x
Door de verdubbelingsformule:
=1-1/2 * sin2(2*x)

Ik kom hier onder de sinus kwadraat van het rechterlid 2x uit ipv x. Ofwel maak ik een fout ofwel is de opgave fout. Ik gok op het tweede.

Koen Mahieu

km
vrijdag 17 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq