Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bereken ik de standaarddeviatie met deze cijfers?

Ik heb de getallen:
8, 9, 9, 9, 10, 10, 10, 10, 11, 11, 11, 11, 11, 12, 12, 12, 13, 13, 13, 13, 14, 14

M= 11
Q1= 10, Q2= 11, Q3= 13
X= 11.18

Nu moet ik de standaarddeviatie berkenen, ik heb gezocht op deze site maar kan geen duidelijke oplossing vinden..

wie kan mij de goede berekening geven en het antwoord?

bedankt alvast

Groetjes

Gijs
Student hbo - vrijdag 17 oktober 2003

Antwoord

Beste Gijs,

Er bestaan twee verschillende formules voor de standaard deviatie:
SD = Ö(1/N·å(xi-m)2))
en
SD = Ö(1/(N-1)·å(xi-m)2))

Hierin is N het aantal gegevens, x ieder getal zelf en m het gemiddelde.

Je kunt de standaard deviatie dus berekenen door steeds ieder getal te verminderen met het gemiddelde (xi-m) en dit dan te kwadrateren ((xi-m)2).
Vervolgens tel je al deze uitkomsten bijelkaar op:
å((xi-m)2)
De uitkomst hiervan vermenigvuldig je weer met 1/N of 1/(N - 1) ofwel je deelt de uitkomst door N of N - 1, en vervolgens trek je hier de wortel van.

Het antwoord krijg je dan vanzelf.

M.v.g.
Peter

Zie Standard Deviation

PHS
vrijdag 17 oktober 2003

Re: Hoe bereken ik de standaarddeviatie met deze cijfers?

©2001-2024 WisFaq