Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking onoplosbaar?

Hey,

Ik heb volgende vergelijking gekregen die ik moet oplossen.

sin(x) - sin3(x) - sin(x)·cos2(x) - 1 = tan(x) · cot(x)
sin(x) · (1 - sin2(x) - cos2(x) - cos2(x)/sin2(x) - sin(x) = 1
sin(x) · (cos2(x) - cos2(x) - cos2(x)/sin2(x) - sin(x) = 1
sin(x) · (-cos2(x) - sin2(x)/sin(x)) = 1
-cos2(x) - sin2(x) = 1
-1 = 1

Ik kom steeds -1 = 1 uit. Kan u zien wat ik fout gedaan heb? ik zit hier namelijk al enkele uren op te kijken zonder resultaat.

dank u!

Stijn
Iets anders - woensdag 15 oktober 2003

Antwoord

Hoi Stijn,
Het lijkt of wat je tussen de eerste en tweede regel doet niet klopt. Maar als ik zelf de vergelijking probeer op te lossen kom ik er ook op uit dat de vergelijking niet klopt.

sin(x) - sin3(x) - sin(x)·cos2(x) - 1 = tan(x) · cot(x) (1)


tan(x) = sin(x)/cos(x)
cot(x) = 1/tan(x)=cos(x)/sin(x)

tan(x) · cot(x) = 1 (2)

uit (1) en (2) volgt:
sin(x) - sin3(x) - sin(x)·cos2(x) - 1 = 1
sin(x) - sin3(x) - sin(x)·cos2(x) = 2
sin(x)·[1 - sin2(x) - cos2(x)] = 2 (3)

sin2(x)+cos2(x) = 1 (4)
uit (3) en (4) volgt:
sin(x)·[1 - 1] = 2

Wat tot een tegenspraak leidt.


gm
woensdag 15 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq