Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maandelijkse rente afleiden uit jaarlijkse rente

Ik had al eerder een vraag gestuurd maar schijnbaar was deze niet duidelijk genoeg.
Ik bedoelde dus: Als ik weet dat de rente (samengestelde rente!!!) 15% per jaar is, hoe kan ik dan uitrekenen wat de rente in % per maand is.
Ik weet zeker dat dit niet gewoon door 12 delen is.

BVD

wendy
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 14 oktober 2003

Antwoord

Hoi,

Je kan best eens zien op Rekenen met procenten en groeifactoren of Maandelijkse intrestvoet?.

We hebben een beginkapitaal K:0, een maandelijkse rente m en een jaarlijkse rente i. De vraag is wat het verband is tussen m en i. De rente na n maanden noteren we: Kn

Bijvoorbeeld:
K0=1000€, i=0.05=5%, m=?

In het begin, na 0 maanden heb je je beginkapitaal K0.
Na 1 maand heb je 1 maand rente verdiend: K1=K0+m.K0=K0.(1+m)
Een maand verder heb je weer 1 maand rente verdiend: K2=K1+m.K1=K1.(1+m)=K0.(1+m)2
Nog een maand verder heb je weer 1 maand rente verdiend: K3=K2+m.K2=K2.(1+m)=K0.(1+m)3
Zo kan je verder rekenen en afleiden dat je na n maanden een bedrag Kn=K0.(1+m)n gespaard hebt.

In het bijzonder zal je na een jaar K12=K0.(1+m)12 (1) gespaard hebben.

Op dezelfde manier kan je redeneren dat je na 1 jaar een rente van i.K0 verdiend hebt en dat je kapitaal dus i.K0+K0=K0.(1+i) (2) is.

We hebben dus 2 uitdrukkingen om het kapitaal na 1 jaar te berekenen. Eén keer (2) als het resultaat na 1 jaarlijkse rente-toevoeging en een andere keer (1) als het resultaat van 12 samengestelde maandelijkse intresten. Dus:
K0.(1+i)=K0.(1+m)12, zodat:
1+i=(1+m)12 en dus:
m=(1+i)1/12-1 (12-de machtswortel)

Voor kleine i kan je (1+i)1/12 goed benaderen door 1+i/12, zodat m=i/12 een goede benadering is voor m. Je kan andere benaderingen vinden mbv de MacLaurin-reeksontwikkeling voor (1+x)r, maar dit zou ons te ver leiden.

Voor ons voorbeeldje krijgen we exact m=0.00407=0.407% en benaderd m=0.00417=0.417%. Voor 15% zoals in je vraag zal het verschil groter zijn en zal de benadering dus inderdaad niet bruikbaar zijn. Je hebt gelijk: in het algemeen is de maandelijkse intrest niet gewoon 1/12 van de jaarlijkse.

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 14 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq