Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe groot moet mijn steekproef zijn?

Ik ben bezig met een opdracht voor me stage en wil de grootte van m'n steekproef weten. Ik heb de totale steekproefgrootte al berekend met de formule:

n = 2*1.96*(p*(100-P)/a2

Daar kwam uit:

n = 2*1.96*(50*(100-50)/52
= 392

Nu heb ik hiet de correctiefactor op toegepast omdat het meer dan 10% van de populatie is:

n = 392 * (729/(392+729-1))
= 255

Die 255 is 35% van de gehele populatie.

Nu komt me echte vraag:

Ik heb verschillende sectoren van bedrijven, mag ik nu van elke sector 35% van de bedrijven nemen of mag dat niet? Als dat niet mag hoe kan ik het dan oplossen?

Met vriendelijke groet

Michel

Michel
Student hbo - dinsdag 14 oktober 2003

Antwoord

Het is prima om in elk van de sectoren nu ook 35% van de bedrijven te selecteren, dat is het probleem niet. Echter die 255 is de benodigde respons en als je dus slechts 255 enquetes wegstuurd (zoals ik afleid uit je verhaal) dan krijg je er dus gegarandeerd veel te weinig terug.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 15 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq