Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen talud

Voor het berekenen van het talud (omgekeerde afgeknotte piramide) kreeg ik deze formule:

v=(h/3)(a²+ab+b²)

...maar deze komt niet uit zelfs als klasgenoten de formule toepassen lukt het niet.

In mijn tabellenboek staat de formule:

1/2·hoogte·(G+B+√B.G)

...en als ik deze toepas komt er iets anders uit welke is de goede want ik kom er niet uit....

danny
Leerling mbo - maandag 13 oktober 2003

Antwoord

De gegeven formule klopt wel, maar a is de zijde van het grondvlak en niet de oppervlakte! De formule uit je tabellenboek klopt niet, denk ik.

Voor de inhoud van een afgeknotte piramide met vierkant grondvlak kan je twee formules tegenkomen:

q15141img1.gifq15141img2.gif

In feite zijn deze fomules hetzelfde! Althans voor een afgeknotte piramide met vierkant grondvlak. Immers:
G=a2
B=b2
Ga maar na: G+√(BG)+B=a2+√(b2a2)+b2=a2+ab+b2

En daarmee zou het moeten lukken. Als je nog even een concreet voorbeeld geeft, dan reken ik je het voor!

p.s.
De eerste formule kan je gebruiken voor een afgeknotte pirmamide met een andere vorm van het grondvlak. Dus dat is wel zo handig!

Zie Inhoud van een afgeknotte piramide

WvR
maandag 13 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq