Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren

ik moet de afgeleide bepalen van f(y)= (1-y)/(1+Öy)

ik kom wel aan het antwoord f´(y)=(-1/2y1/2 -1)/ y+y1/2+1
maar hoe krijg je dat netjes naar -1/2Öy?

bij voorbaat dank.

S.Valc
Student hbo - zondag 12 oktober 2003

Antwoord

Vooraf: leer eens haakjes gebruiken! Wat je schrijft is niet alleen verschrikkelijk onduidelijk, maar ook nog eens fout en ik geraak er niet helemaal aan uit!

Is het niet eenvoudiger om direct te schrijven dat

f(y)
= (1-y)(1-Öy)/[(1+Öy)/(1-Öy)]
= (1-y)(1-Öy)/(1-y)
= (1-Öy)

Nu wordt het berekenen van de afgeleide, en de oplossing die jij voor ogen had, echt wel gemakkelijk...

cl
zondag 12 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq