Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met complexe getallen

(3i30 -i19)/(2i-1)

{(-1/2 + Ö6/2*i)}4

hoe zet je deze 2 om tot de vorm a+bi?

ikke
3de graad ASO - zaterdag 11 oktober 2003

Antwoord

De eerste door de machten van i om te zetten door gebruik te maken van i2=-1, en door teller en noemer te vermenigvuldigen met het complex toegevoegde van de noemer.
De tweede door de vierde macht uit te rekenen en weer gebruik te maken van i2=-1.

Aanvulling: Je kan eventueel ook de exponentiële notatie van complexe getallen gebruiken (z=r*exp(i*theta), met r de modulus en theta het argument van z). Zo kan je de machten gemakkelijk uitrekenen zonder merkwaardige producten van de 4-de graad te kennen.

Groetjes,

Koen Mahieu

km
zondag 12 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq