Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 15050 

Re: Oppervlakteberekening

Hoi, hier Ludo.
Figuur 1 is degene waar het om gaat.
Toch al bedankt, ik wacht het antwoord af...

Ludo V
Iets anders - zaterdag 11 oktober 2003

Antwoord

Het handigste is on even de vloer verticaal in tweeën te delen en van deze halve vloer de oppervlakte te bepalen.
q15068img1.gif
Deze (halve) oppervlakte bestaat uit het blauwe cirkelsegment en de groene driehoek. Beide oppervlakten bereken je apart en je telt vervolgens alles op.

Begin met de driehoek. Hiervoor heb je wat goniometrie nodig:
cos b = aanliggende/schuine = 1,05/2,55 = 0,4118
De hoek b kun je nu terugvinden door de inverse cosinus van 0,4118 te nemen. Daar komt uit (in graden) 65,684°
Nu de onbekende zijde m van de driehoek berekenen, daarvoor heb je de sinus (of pythagoras) nodig: sin b = sin 65,684° = overstaande/schuine.
Dit invullen: 0,9113 = m/2,55 dus m = 2,3238 meter.

De oppervlakte van de driehoek wordt nu 1/2´basis´hoogte = 1/2´2,3238´1,05 = 1,22 m2

Het blauwe cirkelsegment is het 114,316/360e deel van de oppervlakte van hele cirkel dus: 114,316/360 ´20,428 = 6,49 m2

In het totaal dus 7,71 m2, verdubbelen levert de uitkomst: 15,42 m2

Is dit te begrijpen ? Wellicht lukt het je zo de volgende keer zelf.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 11 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq