Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukje, hoeveel koffie, hoeveel melk

Hoi
Ik heb hier een vraagstukje opgelost, maar de oplossing die ik gevonden heb lijkt me niet helemaal logisch...

De opgave:
Hij en zij zitten op een terrasje. Hij met een kopje melk en zij met een kopje koffie (bevatten evenveel). Dan geeft hij een lepeltje melk voor haar koffie en zij geeft een lepeltje melk met koffie (nadat ze geroerd heeft)aan hem.

De vraag:
zit er meer koffie in zijn kopje als melk in haar kopje of andersom (of alletwee evenveel)

door de volgende berekening:
x = 1 lepeltje koffie 1kopje=10 lepeltjes
y= 1 lepeltje melk

Zij: 10x Zij; 10x + y Zij: 10x + y - 1/11 (10x+y)
= 100/11 x + 10/11 y
Hij: 10y Hij: 9y Hij: 9y + 1/11 (10x+y)
= 100/11y + 10/11 x

Dit zou dus betekenen dat hij evenveel koffie van haar krijgt dan dat zij melk van hem krijgt...
Maar ik denk dat er een fout in mijn berekening zit, het lijkt logischer dat hij minder koffie van haar krijgt...

Alvast bedankt

Esther
2de graad ASO - vrijdag 10 oktober 2003

Antwoord

Hetzelfde probleem in een ander glaasje staat op Het wijnprobleem. Hieruit zou je kunnen concluderen dat je berekening klopt! De vraag is nu: wat geloof je, je gevoel of je berekening....

WvR
vrijdag 10 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq