Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 14873 

Re: Re: Richtingsafgeleide en gradient

Dat is allemaal zeer goed, uitstekend zelfs, maar ik heb maple 8, en een leuke nl-talige handleiding gekocht, maar nog steeds is het me niet duidelijk om een simpele functie:

x2+y2+xyz+273= T(x,y,z)

te tekenen in 3d met 3 assen. Net alsof dat niet mogelijk is als je de handleiding van het boek en van het programma zelf eens doorneemt. Kan je me koncreet zeggen hoe ik dit doe. Eerst dit, vooral we beginnen met laplace tralallala en andere moeilijke dingen.

Groeten
Graag een antwoord.

Igor

Compug
Student universiteit - donderdag 9 oktober 2003

Antwoord

Ja, dat is nu jammer, want om een functie van 3 variabelen te tekenen heb je al drie dimensies nodig om de (onafhankelijke) variabelen te tekenen, en een vierde dimensie voor de functiewaarde. Dus een 3d plaatje van een functie met 3 variabelen is onmogelijk.
Maple kan hiervoor wel een animatie gebruiken.

T:=(x,y,z)-x^2+y^2+x*y*z+273;
with(plots):
animate3d(T(x,y,z),x=0..3, y=0..5,z=0..8);

Het resultaat moet je dan 'afspelen' door op het plaatje te klikken (rechtermuisknop) en dan Animate Play
Je ziet dan de functiewaarde verlopen als z loopt van 0 tot 8. Let op: de 'hoogte' is hier dus de functiewaarde T, en niet de z-waarde.
Je kunt wel in een 3d-plaatje zien voor welke waarden van x, y en z (langs de 'normale' assen) de functiewaarde T gelijk is aan bijvoorbeeld 300:

implicitplot3d(T(x,y,z)=300,x=0..10,y=0..10,z=0..10);

Ik weet niet of je hier wat aan hebt. Anders hoor ik het wel weer.
groet,

Anneke
vrijdag 10 oktober 2003

 Re: Re: Re: Richtingsafgeleide en gradient 

©2001-2024 WisFaq