\require{AMSmath} Limiet van rationale gebroken functie Beste, Voor de functie lim x3+1/x2-4x-5 kom ik 0/0 uit. x--1 Nu deel ik teller en noemer door x-(-1) lim (x-(-1))(x2-x-1)/(x-(-1))(x+5)=1/4 x--1 Volgens mijn handboek moet de uitkomst van deze functie gelijk zijn aan -1/2. Mijn vraag is: waar heb ik een fout gemaakt? Alvast bedankt, Stefan. Stefan Student Hoger Onderwijs België - woensdag 8 oktober 2003 Antwoord Je was er bijna, maar je hebt twee tekens verkeerd. x - (-1) = x+1 x3+ 1 = (x+1)(x2-x+1) en x2-4x-5 = (x+1)(x-5) Dus deel je noemer en teller door x+1 dan vindt je de volgende breuk: (x2-x+1)/(x-5) Vul x=-1 in en je vindt: 1+1+1/-1-5=3/-6= -1/2 gm woensdag 8 oktober 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste, Voor de functie lim x3+1/x2-4x-5 kom ik 0/0 uit. x--1 Nu deel ik teller en noemer door x-(-1) lim (x-(-1))(x2-x-1)/(x-(-1))(x+5)=1/4 x--1 Volgens mijn handboek moet de uitkomst van deze functie gelijk zijn aan -1/2. Mijn vraag is: waar heb ik een fout gemaakt? Alvast bedankt, Stefan. Stefan Student Hoger Onderwijs België - woensdag 8 oktober 2003
Stefan Student Hoger Onderwijs België - woensdag 8 oktober 2003
Je was er bijna, maar je hebt twee tekens verkeerd. x - (-1) = x+1 x3+ 1 = (x+1)(x2-x+1) en x2-4x-5 = (x+1)(x-5) Dus deel je noemer en teller door x+1 dan vindt je de volgende breuk: (x2-x+1)/(x-5) Vul x=-1 in en je vindt: 1+1+1/-1-5=3/-6= -1/2 gm woensdag 8 oktober 2003
gm woensdag 8 oktober 2003
©2001-2024 WisFaq