Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische functies

ik heb de functie ln((x^2)-1), de verticale assymptoten zijn x=1 en x=-1, hoe kan ik deze berekenen?
Ik weet dat ik moet kijken naar het onderzoek van hetgene dat onder ln staat, namelijk ((x^2)-1), maar ik snap niet hoe ik dit kan zien.
Alvast bedankt voor de hulp!
Elke

Elke G
3de graad ASO - woensdag 8 oktober 2003

Antwoord

Wellicht is je wel bekend wat de asymtoot van ln(x) is.
Dat is x=0.

Nu staat er alleen geen x onder het logaritme, maar x2-1.
We willen dus weten wanneer x2-1 = 0, daar zit de asymptoot.

x2-1 = (x+1)·(x-1)
x=1 en x=-1 zijn de nulpunten van x2-1.

Daarom vinden we de asyptoten van ln(x2-1) bij x=1 en x=-1

Je was dus al een heel eind! Succes

gm
woensdag 8 oktober 2003

©2001-2025 WisFaq