Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Uitkomst

Ik mag met de onderstaande getallen optellen, aftrekken vermenigvuldigen en delen en de uitkomst moet 28 zijn.
Je mag alleen verticaal kijken.
Hebben jullie een oplossing?
12345
23456
34567
45678
-----
28

Martij
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 oktober 2003

Antwoord

Beste Martijn,
Ben een tijdje voor je bezig geweest, eerst alle 64 variaties zonder haakjes, vervolgens 319 varianten met 1x een haakje en 127 met 2 keer een haakje. Geen van alle geeft 28.

Kortom wiskundig gezien bestaat er geen oplossing.

Ik meen mij te herinneren dat ik een soortgelijk probleem ooit als 'geintje' kreeg. De oplossing was toen, door het papiertje te vouwen.

Wisfaq is niet echt bedoeld om dit soort 'geintjes' dan ook op te lossen, maar goed voor deze keer wel enige suggesties:

Een mede-beantwoorder kwam erop om ervoor te zorgen dat alleen de 1e en 3e kolom zichtbaar zijn. Je krijgt dan:
1+2+3+4 = 10 en 3+4+5+6 = 18 en 18+10=28.

Maar ja dat is het waarschijnlijk ook niet.

Per regel is het wel te doen:
28 = (1+2*3)*4
28 = (5*2-3)*4
28 = (6/3+5)*4
28 = (6-5)*4*7

(met dank aan 'io' voor deze optie)

Als geen van deze antwoorden in jouw ogen het gewenste resultaat geeft, reageer dan even en vertel misschien ook even waar je het probleem vandaan hebt.

M.v.g.
Peter

PHS
woensdag 8 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq