Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extremumvraagstuk

Een kegel is beschreven om een bol met straal r. Bereken de verhouding van het volume van de kegel en de bol als het volume van de kegel minimaal is.

straal bol = r
straal grondvlak kegel = R
hoogte kegel = h

Ik heb er geen idee van hoe ik hieraan moet beginnen...

Virgin
3de graad ASO - maandag 6 oktober 2003

Antwoord

q14942img1.gif

Bekijk bovenstaande afbeelding. Stel een verband op tussen de grootheden R, r en h. Los dit verband op naar een van de twee kegelgrootheden (dus R of h) zodat het volume van de kegel nog enkel afhangt van 1 kegelgrootheid (dus h of R).
Die uitdrukking kan je dan afleiden om het minimum te bepalen.

Lukt het zo?

cl
maandag 6 oktober 2003

 Re: Extremumvraagstuk 

©2001-2025 WisFaq