Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe los ik de volgende formule op d.m.v kruislings vermenigvuldigen

Hoe los ik: R=L.P/a
dus R is Lengte keer rho gedeelt door a.
R kan ik wel berekenen maar hoe reken ik nu rho of a uit.

Arjan
Leerling mbo - maandag 6 oktober 2003

Antwoord

De formule R=L.P/a is maar een manier om het verband waar het om gaat weer te geven.
Hieronder volgen er nog een paar:
Vermenigvudig links en rechts met a, je krijgt dan
a.R=L.P

Links en rechts delen door R levert a=L.P/R
Vanuit a.R=L.P kun je door delen ook maken L=a.R/P of P=a.R/L.

De volgende 5 formules beschrijven dus hetzelfde verband:
a.R=L.P
R=L.P/a
a=L.P/R
L=a.R/P
P=a.R/L

Op deze manier kun je dus altijd de vierde grootheid uirekenen als je andere 3 hebt. (Natuurlijk ontstaan er problemen als een van de vier nul is, maar daar gaan we dus maar even niet van uit)

hk
maandag 6 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq