Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bereken ik het rentegedeelte/aflossingsgedeelte van een annuiteithypotheek

Geachte Mr/Mv

Als je een annuiteitenhypotheek afsluit van 792000 inc kosten koper. En je lost die per kwartaal af over een periode van 30 jaar met een rentevoet van 1,5% per kwartaal. Hoeveel betaal je dan aan rente de 1ste 4 kwartalen en hoeveel aan aflossing precies.
Ik ben al zo ver gekomen om de totale annuiteit uit te rekenen per kwartaal:

792000 = a 1-(1+0,015)-120 / 0,015 = 792000 / 55,50 = 14270 is a

Dus nu hoef ik alleen nog te weten hoe ik aan rente en aan aflossing betaal in Kwartaal 1 2 3 4 in jaar 1.

Alvast vriendelijk bedankt voor de moeite

sean
Student hbo - zaterdag 4 oktober 2003

Antwoord

Kijk even naar de volgende tabel voor de eerste 3 perioden:
q14890img1.gif
Wat je nu ziet is dat de aflossingsbedragen per periode met een factor 1,015 toenemen. Hiermee zou het toch moeten lukken lijkt mij.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 5 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq