Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vereenvoudigen

hoe vereenvoudig ik dit ?
(18x3-8xy2)/(9x-6y)? zijn hier geen regels voor ofzo ? alvast heel erg bedankt!!

Ike
3de graad ASO - zaterdag 4 oktober 2003

Antwoord

Hallo,

Je kan eerst eens kijken wat je in de distributiviteit kan plaatsen. Daarna heb ik gebruik gemaakt van: (a²-b²)=(a+b)(a-b). Voor de rest is het gewoon proberen weg te delen.
Dus:
Teller: 18x3-8xy2 = 2x·(9x2-4y2)
= 2x·(3x-2y)·(3x+2y)

Noemer: (9x-6y)
= 3(3x-2y)

T/N : 2x·(3x-2y)·(3x+2y)/ 3(3x-2y)
= 2x(3x+2y)/3

Koen
zaterdag 4 oktober 2003

©2001-2025 WisFaq