Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunten bepalen

De grafiek van f(x)=x/ln(x) snijdt van de lijn y=q een lijnstuk af met lengte 10. Bereken q in twee decimalen nauwkeurig.

Ik doe dan de vergelijking:
x/ln(x)=(x+10)/ln(x+10)
xln(x+10)=(x+10)ln(x)
hoe los je deze verder op?
mazl

pieter
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 4 oktober 2003

Antwoord

Hallo Pieter,

Niet iedere vergelijking is algebraïsch op te lossen.
Omdat dat we q in twee decimalen nauwkeurig moeten berekenen mag je de vergelijking grafisch oplossen.

Y1 = Xln(X+10)
Y2 = (X+10)ln(X)
venster [0,2]´[-10,10]
optie intersect geeft x1,329590..
q = f(1,32950..) 4,67

wl
zaterdag 4 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq