Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 14862 

Re: Stelsel congruenties

Ik heb nu het volgende stelsel:
/Xº1 mod 2
|Xº2 mod 3
\Xº3 mod 5

2,3,5 onderling ondeelbaar = unieke opl mod 30

N(1)=3*5=15
N(2)=2*5=10
N(3)=2*3=6

a(1)=1
a(2)=2
a(3)=3

Beschouw:
15*x(1)=1 mod 2
= x(1)=1

10*x(2)= 2 mod 3
= x(2)=2

6*x(3)= 3 mod 5
= x(3)=3

toch?

X=a(1)*N(1)*x(1) + a(2)*N(2)*x(2) + a(3)*N(3)*x(3)

X= 109 mod 30
= 19 mod 30


Dit antwoord blijkt niet te voldoen aan het stelsel... Maar ik vind de fout niet...Kan jij helpen?


Groeten!


Koen

Koen
Student universiteit België - zaterdag 4 oktober 2003

Antwoord

Door buitenlands verblijf heb je iets langer moeten wachten; hopelijk is de hulp nog zinvol.

Met de getallen N(1) en N(2) en N(3) maak je de drie volgende congruenties:
15xº1mod(2) en 10xº1mod(3) en 6xº1mod(5).
Alledrie hebben x = 1 als oplossing.
Vorm nu het getal 1.1.15 + 1.2.10 + 1.6.3 = 53
(de drie componenten van deze optelsom bestaan uit de factoren a(i) . N(i) . x(i), waarbij a(i) en N(i) de reeds bekende getallen zijn en x(i) is de oplossing van de zojuist opgeschreven drie congruenties).

Het getal 53 voldoet nu aan de drie congruenties waarmee je begon.

MBL
maandag 6 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq